Hemma i Sverige igen

Ja, nu är vi alla hemma i Sverige igen, efter en ganska smidig hemresa. 

Vi hade planerat att åka vid 23-tiden i torsdags, men när vi hade ätit middag kände vi att det inte fanns någon anledning att vänta, så vi började så smått göra oss klara för hemfärd. Klockan var nu 20:38 och vi sa hej då till värdparet, fick en flaska päronobstler och satte oss sedan i bilen. 

Vi styrde den överlastade bummarbilen mot Sverige och efter inte alls många mil på Autobahn är vi tvungna att sätta på varningsblinkers, sist i en kö! Det visar sig vara så att det är arbete i en tunnel och de ha bara ett körfält öppet och släpper då följaktligen bara igenom trafik åt ena hållet i taget. Där får vi vänta en stund, innan det så smått börjar rulla på för att sedan ta stopp igen. Vi ser att det blir grönt ljus och nu kan vi rulla vidare genom tunneln. Efter det rullar det på bra utan allt för mycket trafik och bara med några enstaka stopp för tankning och förarbyten. Vi kommer så småningom fram till Puttgarden där färjan ska ta oss över till Rødby. vi löser biljett för båda färjorna och kör sedan ombord på båten. Vi hinner inte mer än att komma upp på passagerardäck innan båten lägger loss, snacka om bra timing! Väl uppe på båten äter vi lite frukost i form av pannkakor som blev över från lunchen dagen innan. 

Framme i Rødby kör vi av färjan och jag sover igenom nästan hela Danmark. Väl framme i Helsingør missar vi en färja precis, detta bara för att Peter var tvungen att stanna för Kricke ville ut och kissa, för det glömde han att göra på färjan. Dock går färjorna väldigt ofta så vi behöver inte vänta så länge innan vi kommer ombord. På andra sidan sundet kör vi till knutpunkten och släpper av Peter. När vi lastat av alla hans grejer och sagt hej då styr vi kosan mot en bensinstation samt Burger King för lite svensk husmanskost. Vi äter i lugn och ro för att sedan fara vidare mot Göteborgs central där jag och Daniel ska byta till tåg för vidare hemfärd. Under hela resan har det varit otroligt bra väglag och inte allt för mycket trafik. Vädret var precis vad jag hade hoppats på, precis tvärtom mot ditresan då det var totalt snökaos ända från Puttgarden, men nu var det som sagt kanonbra och vi hade en fin soluppgång från det att vi började närma oss Puttgarden tills vi var halvvägs till Danmark med färjan. 

Väl framme i Göteborg parkerar vi precis utanför centralen och börjar lasta av. Många blickar faller på oss och all vår packning. Jag och Daniel kramar och Kricke och går sedan in för att köpa biljetter. Klockan är 13:15 och det går ett tåg 14:02, passar bra! Jag går för att köpa min biljett medan Daniel vaktar allt bagage. Framme vid biljettluckan får jag reda på att tåget är fullbokat. José i luckan säger också att det inte finns några biljetter till nästa tåg 16:02 och inga sista minuten till tåget 16:42 heller. Han berättar att det går ett tåg 18:42 och där finns det förmodligen sista-minuten. Han frågar hur jag vill göra och jag säger att jag vill hem så fort som möjligt. Efter det börjar han knappa på sin dator och talar sedan om att det inte finns kvar några sista-minuten på det tåget heller. Dock kan man köpa fullprisbiljett, säger han. så han bokar in mig på ett tåg och jag försäkrar mig om att det är 18:42 med destination Södertälje syd och utan byten. Nej svarar han, jag har bokat in dig på 16:42-tåget. Guld! Jag förberedde mig på att vänta ända till tjugo i sju! Det visade sig att jag fick sista biljetten till det tåget, men det gjorde inte så mycket för Daniel, eftersom mitt tåg inte stannade i Hallsberg utan bara kör förbi. 

Daniel bestämde sig för att köpa en biljett ombord på 16:02-tåget som var ett InterCity-tåg. Men först hade vi några timmar av väntan framför oss. Det gick relativt smidigt att sitta på en bänk och vänta, det var liksom bara att sitta där. Rätt som det var så stod Daniels tåg inne på perrongen, så vi sa hej då till varandra och jag hjälpte honom att få på sig alla sina väskor. Nu var det en timme kvar till mitt tåg skulle avgå. Efter en halvtimme blinkade det till på avgångstavlan och jag fick reda på vilket spår mitt tåg skulle avgå från. Spår 6. Jag samlar ihop alla mina väskor och släpar mig ut till spår 6, som ligger precis rakt utanför dörren! Skönt att slippa släpa allt så långt. Efter en liten stund rullar tåget in och efter lite städning av vagnarna så får alla nya passagerare kliva på. Jag börjar med att ta in skidor, dator/kameraväska och ryggsäck. Hittar min plats och slänger upp allt bagage på hyllan. Går sedan ut och hämtar resten av bagaget och trycker in det i bagagehyllan. Redo att åka! 

Tåget skulle vara fullbokat men det fanns gott om plats över i min vagn, skitsnack SJ! Resan gick smidigt med bara en liten avgångsförsening pga. ett försenat tåg. Efter stopp i Skövde och Katrineholm får jag äntligen gå av i Södertälje. Jag börjar med skidorna, ryggsäck och data/kameraväskan. Precis utanför dörren springer pappa förbi, så jag hejdar honom och lastar av alla väskor på honom för att springa in och hämta resten av grejerna. Lastar sedan bilen och vi styr hem mot Björsund. När vi kommer hem kollar jag på klockan och hon visar 20:30, jag har alltså varit på resande fot i ganska exakt 24 timmar! 

Äntligen hemma.


RSS 2.0